• TANDVÅRD

Tandvård

Hos oss på Djurdoktorn i Sommaro kan vi hjälpa hundar, katter, kaniner och marsvin att slippa ha ont av tandproblem, boka in en tid för veterinärundersökning och kontroll av ditt djurs tänder. 

Att ha friska tänder och friskt tandkött är viktigt för att resten av kroppen ska må bra. Dålig tandhälsa kan leda till ökad sjuklighet i  bland annat lever, njurar och hjärtat.

Det är ganska vanligt att ffa små hundraser redan i tidig ålder får rikligt med tandsten som i sin tur leder till tandköttsinflammation och tandlossning.

Vi kan hjälpa dig med tips och råd hur du ska hålla ditt djurs tänder friska och fina! Om ditt djur har tandsten, kanske lösa tänder och inflammation i tandköttet eller har skadat en tand behöver det tandvård.

Det är ofta svårt att som djurägare upptäcka att djuret har ont eftersom det brukar gå väldigt långt innan det visar tecken på smärta från munnen. Vanliga tecken på smärta är ovillighet att tugga hård eller kall mat. Djuret kan dregla mycket och har ofta mycket dålig andedräkt.

Vi har med hänsyn till patientsäkerheten tagit bort tjänsten gratis munkontroll av sköterska. Det är så viktigt för alla djur att få en ordentlig undersökning av veterinär före en narkos. Man måste lyssna på hjärtat och eventuellt ta blodprover innan för att försäkra sig om att kroppen är redo för en narkos.

Katter

Katter drabbas också av tandsten och tandköttsinflammation men även en sjukdom som förkortas TR (Tand resorbtion) eller FORL, vilket står för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Det är en sjukdom som innebär att tänderna bryts ned successivt och det orsakar katten mycket smärta. I dagsläget vet man ännu inte vad som orsakar denna sjukdom men man vet att även vilda kattdjur drabbas. Den enda behandlingen som finns är att dra ut eller göra kronamputation på drabbade tänder.

Ta gärna för vana att titta i ditt djurs mun regelbundet och var observant på om djuret ändrar beteende när det äter, t.ex. bara tuggar på ena sidan eller tappar ut mat ur munnen.

Kaniner och marsvin

Kaniner och marsvin har tänder som aldrig slutar växa. Om de har ett medfött bettfel eller äter en felaktig kost med för liten andel fibrer så slits inte tänderna som de ska. Tänderna blir då förvuxna och får vassa kanter som orsakar smärtsamma sår på insidan av kinderna och på tungan. Då slutar djuret äta och drabbas av avstannad mag-tarmverksamhet vilket är ett livshotande tillstånd för dessa djur.

Om din kanin slutar att äta skall du omedelbart åka till veterinären. Inte vänta till imorgon.